Mijn Moeder

Bijna een jaar geleden verloren we onze Mam , en Oma..

Drie weken daarvoor belde ze zèlf om te vertellen dat haar bloeduitslag niet goed was en dat de arts vreesde voor acute leukemie . De volgende dag werd ze al opgenomen en vanaf dat moment ging het beangstigend snel fout .

Zoals ik al eerder vertelde ben ik van kinds af aan bang geweest mijn ouders te verliezen , en dus werd mijn grootste angst in die dagen bewaarheid . Mijn Moeder zei altijd tegen me , wanneer ik weer ergens bang voor was ,..”Men lijdt het meest , door het lijden dat men vreest , en wat misschien nooit komen zal..”..

Meestal had ze gelijk , maar deze keer niet ..want het lijden wat ik zó vreesde , kwàm ..

Onze Mam was een lieve mooie vrouw , moeder en oma , zowel uiterlijk als innerlijk . Ze was sociaal , belezen en zorgzaam . Ze had humor , kon gìllen van het lachen , ze kon tonéélspelen , en gek doen . Soms ben ik bang dat ik haar stem en lach vergeet ….ik heb nog een filmpje van haar , waarin ze bij ons aan de eettafel zit te kletsen , maar ik heb er nog niet naar durven luisteren..

Mam was ook een stèrke vrouw , ze maakte veel erge dingen mee in haar leven , en ogenschijnlijk kon ze dat allemaal aan . Veel later pas , begreep ik dat ze haar verdriet en angst héél bewust níet liet zien , behalve aan mijn vader. Ik begrijp waarom ze sterk wilde zijn , sterker dan ze zich voelde . Ik vind het jammer , dat ze niet méér van zichzelf liet zien …ik denk dat dat ons dichter bij elkaar zou hebben gebracht …maar iedereen is anders , en dat is natuurlijk helemaal goed.

Het afgelopen jaar was een zwaar jaar , voor degenen die ze achterliet . Voor het eerst voelde ik de lètterlijke betekenis van ‘ móederziel alléén zijn’…een verdriet zó groot dat het je ,af en toe , bij de keel grijpt..

Het allermoeilijkste vond ik echter om het intense verdriet van mijn vader te zien . Het te zíen , en níets voor hem te kunnen doen . Ik kan me zó goed voorstellen dat je na een mooi leven , van bijna zèstig jaar samen , niet meer alleen verder kùnt of wìlt .. Daarom ben ik zó trots op hem , dat hij tòch dóórgaat.. Hij zoekt naar afleiding , kookt zelf , luistert veel muziek , en is betrokken bij zijn kinderen en kleinkinderen . Zo zou Mama het hebben gewild , en dat weet hij ..

Het besef is nog steeds niet volledig , en het gemis erg groot , maar we gaan samen dóór , dat moet , en dat kunnen we ook .

Zondag 10 Maart is Mama’s sterfdag .

We gaan met z’n allen proberen van die vréselijke dag een móóie dag te maken , want dat verdient ze ..

6 gedachten over “Mijn Moeder

 1. Lieve Marieke
  Wat heb je dit mooi, warm en kwetsbaar neergezet. Vorig jaar op Tenerife lag ik in mijn hotelkamer stilletjes te huilen, Nella waarvan ik wist dat ik haar waarschijnlijk nooit meer zou zien, jullie machteloosheid en verdriet.
  En inderdaad toen ik in Uithuizen aankwam en jou belde was Nella net overleden.
  Tante Pop haar verjaardagen zullen nooit meer het zelfde zijn zonder Nella met haar humor en schaterlach.
  Ook neef Evert en broer Joop waren onderdeel van deze altijd zo gezellige en vrolijke avonden.
  Nooit meer…😥
  Te veel binnen 1 jaar!
  Sterkte samen en denk aan jullie🕯❤️💋
  Margriet

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel voor je reactie lieve Margriet , en je hebt gelijk , het is teveel verdriet voor veel van ons, in veel te korte tijd. Ook jouw Mam is een hele sterke vrouw , en jij en ik zijn maar gelukkige mensenkinderen met zulke fijne mama’s! 🙏🏽😘

   Like

 2. Lieve Marieke,
  Ontwapenend , ontroerend en uit het hart geschreven.
  Zelf ben ik al jaren mijn ma en pa verloren , dus ik begrijp des
  te meer het begrip ‘ moederziel alleen ‘
  Mag ik jullie bij deze héél veel sterkte toewensen.

  Lieve groeten
  Walter

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s