Van Onwijsheden tot Wijsheid …

Eigenlijk wilde ik dit stuk beginnen met de opmerking dat mensen vreemde wezens zijn . Maar ik mag natuurlijk niet generaliseren en kan dus alleen maar zeggen dat Ìk een vreemd wezen ben , want dat is iets wat ik zéker weet . En met het woord ‘ vréémd ‘ bedoel ik , in mijn geval , ‘ onbegrijpelijk en ànders , maar ongevaarlijk en wel oké ‘.

Dat ik zo vaak met het woord ‘onwijsheden ‘ scherm heeft een goede reden , het woord is me namelijk op het lijf geschreven , want ik zit vòl met onwijsheden . En daarom ben ik ook allergisch voor ‘tegeltjeswijsheden’ of mensen die denken de wijsheid in pacht te hebben …die van die correcte wijze spreuken spreken als ‘ Heb nooit spijt ‘ , ‘ Kijk nooit achterom ‘, of ‘ Pluk de dag ‘ …Blèh !!! Ik kan daar helemaal niets mee , want natúúrlijk heb ik wel es iets gedaan waar ik later spijt van had , en túúrlijk kijk ik wel es terug en verlang naar , of pieker over , wat ooit was , en er zijn genóeg dagen die ik helemáál niet wil plukken …ik wil soms gewoon dat een dag voorbíj is , omdat het een ròtdag is , dus wèg ermee !

De allerergste spreuk vind ik ” Alles gebeurt met een reden ” …Vertel dat de mensen die hun partner , of zelfs hun kìnd hebben verloren vréselijk ! Sommige dingen , en ik bedoel hele èrge dingen , gebeuren door domweg dikke pech , en daar komt helemaal niets moois uit voort en gebeurt zonder wat voor reden dan ook ! En dan heb je alle recht om doodongelukkig en wóest op de héle wereld te zijn !

Maar goed , ik zit me even op te winden over de oneerlijkheid van het leven , terwijl ik zou schrijven over mijn eigen onwijsheden ..

Ik ben een vat vol tegenstrijdigheden , en dáár komen mijn onwijsheden uit voort , geloof ik . Ik hou van , en heb een hekel aan , zóveel verschillende dingen , dat ik mezelf vaak niet begrijp . Dus dat Bert mij regelmatig verbijsterd , of wezenloos aankijkt , snap ik wel 😂.

Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om alleen te zijn , maar kan toch zomaar verdrietig worden ..omdat ik zoveel alleen ben . Ik heb graag mensen om me heen , maar kan er naar verlangen dat ze weer weggaan..Ik heb ver van te voren zin in feestjes , maar als het zover is blijf ik liever thuis..en zo is het ook met vakanties..

Vele irrationele angsten beheersen af en toe mijn doen , en vooral láten , maar als er onverwachtse erge dingen gebeuren blijf ik doodkalm , aardbevingen of noodweer deren mij niet , en ik kijk het liefst de meest gruwelijke horrorfilms in m’n uppie..

Ondanks mijn vele zondige gedachten en daden weet ik van mezelf dat ik een leuk en goed mens ben , en dat zou genoeg moeten zijn , maar ik vind het tòch belangrijk dat een ànder dat óók vindt …En ook al vind ik dat mannen en vrouwen gelijk kùnnen zijn in alles , heb ik de neiging Bert zó naar de ogen te kijken dat het bijna onderdanig overkomt . Want ondanks mijn zelfvertrouwen ben ik een ontzèttende ‘ pleaser ‘ , en hoewel ik mezelf belangrijk vind , ben ik pas ècht gelukkig als ik een ander gelukkig kan maken …

Mijn geest is sterk , en dat is zowel mijn zwakheid als mijn kracht … ik ‘ overrule ‘ mezelf regelmatig en stuur mijn gedachten vaak de verkeerde kant op , ook al weet ik dat ik daar angstig of verdrietig van word. Ik práát nogal es tegen mezelf , soms zelfs hardop , zoals een moeder tegen een kind praat .. Ik analyseer en corrigeer , of spreek mezelf es stevig toe ..Maar kan even later rùstig al mijn èigen verantwoorde , verstandige woorden overboord gooien , en doen waar ik zin in heb , wat meestal niet veel goeds betekent 😉.

Wanneer ik teruglees wat ik net geschreven heb , zou ik me kunnen voorstellen dat anderen denken dat ik meerdere persoonlijkheden heb …en dat geeft niets hoor , want dat denk ik zelf ook vaak 🤣 . Iedereen heeft toch verschillende kanten aan zijn of haar persoonlijkheid . En hoewel de meeste mensen slechts enkele kanten , of zelfs maar één kant laten zien , heb ik de dwangmatige behoefte om àl mijn kanten te tonen , óók de minder leuke … waarna ik mezelf dus weer vermanend toe moet spreken 😂…

Misschien is het wel herkenbaar voor andere mensen , en zéker voor óvergevóelige mensen , dat je soms gèk van je èigen gedàchten , of Onwijsheden , kunt worden , of op z’n minst doodmoe ..

Ik meen dat ik al es eerder vertelde dat mijn eigen , hele Wíjze Moeder vaak tegen mij zei , als ik als kind weer es niet kon slapen , dat ik gewoon stil moest gaan liggen en nèrgens aan moest denken … En ook al vond ik het tóen een absurd advies , want ik had altijd dúizend gedachten tegelijk …., ..het is inmiddels mijn definitie voor púúr geluk geworden…háár Wijsheid…

Want zèlfs als ik slaap beleef ik zóveel , dat ik dan nòg denk dat ik denk , denk ik..

Dus voor mij is ècht nèrgens aan denken het ultíeme Geluk , met inderdaad een grote G …….Niet denken , dubben , piekeren of malen , maar gewoon liggen , ogen dicht , alles lòslaten , en Zíjn…

Dat ik dit wéét vind ik stiekem al héél Wijs van mezelf …en het streven ernaar , heel nóbel ….Maar mijn eigen Onwijsheden zitten me nog teveel in de weg , en brengen me uit balans…Ze zijn zowèl mènselijk als stòm , die Onwijsheden , maar ze zijn me óók vertrouwd , en daarom is ze loslaten moeilijk en èng …..dus wéér die oude jas , zeg maar ..

Ah!….Dat is dan dus een spreuk waar ik wèl iets mee heb ..’ Ik ben een mens en niets menselijks is mij vreemd ..’ . 😊🙏🏽

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s