Vrouwelijk Venijn…

Er wordt mij wel es gevraagd waarom ik zoveel meer contact heb met mannen dan met vrouwen . Die vraag komt natuurlijk voort uit de blogs die ik geschreven heb , waarin ik nogal es refereer aan mijn vríendjes , en maar zelden aan vriendinnetjes ….

Het antwoord op die vraag is simpel . Ik vind mannen , over het algemeen , een stuk makkelijker om mee om te gaan . Ik vind ze liever , zachter en eerlijker , terwijl ik vrouwen soms moeilijk en onnodig venijnig vind . En natúúrlijk zijn er venijnige , moeilijke mannen , en zachte , lieve vrouwen , maar ik kom ze blijkbaar niet zo vaak tegen . Ik spreek dus gewoon uit èigen ervaring , en niet voor een ander …

Het lijkt alsof veel vrouwen onzeker zijn , en vanuit die éigen onzekerheid het nodig vinden om àndere vrouwen te bekritiseren , te veroordelen of zelfs af te branden , in woorden dan wel , zodat ze een béter gevoel over zichzelf krijgen…

‘ It takes one , to know one ‘ is een wáár gezegde . Ik herken het venijnige bij veel vrouwen omdat ik het zèlf óók kan , en heb gedaan , en daar ben ik niet erg trots op .

Ook ik ben in mijn veel jongere jaren erg onzeker geweest , van mezelf , van Bert , van àlles , en ook ìk projecteerde dat op àndere , in mijn ogen , leukere , en vooral mooiere vrouwen .. Het gaf me altijd maar héél even voldoening , en al heel snel een náár gevoel over mezelf , wat mijn onzekerheid dus alleen maar vergrootte .

Ik kan me nog precies het momènt van bewustwording herinneren …

Het was een warme zomermiddag , een jaar of vijftien geleden , en ik was met de kinderen in het zwembad , zoals bijna iedere dag . Het was druk , met voornamelijk moeders en hun kroost , rondom het ondiepe bad . Ik lag altijd graag alleen , om te zonnen en te lezen , en zo weinig mogelijk te hoeven praten , en bij het ondiepe gedeelte kon ik mijn dochter goed in de gaten houden en er gemakkelijk zelf ook even in plonzen . Door de drukte lag ik deze keer misschien wat dichterbij de rest van de moeders , geen idee , maar ik kon horen waar ze over praatten ..

De betreffende dames zaten op een rijtje naast elkaar , de meeste van hen nog met de kleren aan , ondanks de warmte , en een paar in badkleding , maar met een handdoek over de blote delen …kortom bijna alles hielden ze bedekt .. Ze keken uit over het zwembad en bespraken alles en iedereen , redelijk hardop . Ik had natuurlijk wel vaker flarden van gesprekken opgevangen , maar nu ik àlles kon horen viel het me pas op dat de tóón en de gebruikte woorden voornamelijk negatief waren , en ze betroffen zonder uitzondering de àndere vrouwen in het zwembad , die zich wèl in het water waagden …

Op een gegeven moment liep er een jonge vrouw langs hen , een mooie vrouw met flinke rondingen in een hele sexy bikini . Wat haar vooral zo mooi maakte was haar zelfverzekerde ontspannen houding , en het boeide haar , ogenschijnlijk , totaal niet dat ze bekeken werd . De dames vielen stil toen ze langs liep … ze bekeken haar van top tot teen , en ondanks dat hun gezìchten al boekdelen spraken , werden er toch nog , nadat ze voorbij gelopen was , even héle nare dingen aan toegevoegd… Want iemand die het wáágde er zó bij te lopen moest zich schámen …wie dàcht ze wèl niet wie ze wàs….wàt een verbéélding had dat mèns….en moest je die kónt zien …en dan die bikíni…véél te klein , ze leek wèl een hóer !

Ik keek en luisterde ernaar als naar een film , en ineens zag ik het zó dúidelijk , wat hier gebeurde ….

Dìt was zó óverduidelijk een voorbeeld van wat vrouwen ( soms ) dóen …. Àl die venijnige vrouwen die daar zaten te óórdelen en te vèroordelen waren zèlf onzeker over hun èigen lichaam , en daarom moest degene die daar schijnbaar géén last van had , het ontgelden .. Ik realiseerde me bovendien dat ik zelf die middag ook meerdere malen langs die venijnige ‘ jury ‘ was gelopen , met mijn véél te flinke rondingen in mijn véél te kleine bikini , dus zeer waarschijnlijk was ik ook ‘ gewogen en te zwaar bevonden ‘..😂

Maar goed , op dat moment van besef , was ik nogal verontwaardigd , en natúúrlijk móest ik er iets van zeggen . Ik vroeg aan de dame uit de rij , die het dichtst bij mij zat , of zij de jonge vrouw , waar ze zo lelijk over sprak , überhaupt kènde , en ik kreeg als antwoord dat ze haar níet kende , en dat dat ook niet nódig was , want ze kon alleen aan haar kòp wel zien dat die meid ‘ geen gewone ‘ was ….😳 Ik was even met stòmheid … en ben toen het water ingelopen om met hun ‘ slachtoffer ‘ héél bewust een gesprekje aan te knopen , púúr om hen te ergeren , denk ik . Beetje nutteloos misschien , maar ik wist op dat moment niets anders te verzinnen , en ik wilde me hóe dan ook , heel bewust van hùn venijn distantiëren …

Vanaf die gebeurtenis ben ik er nadrùkkelijk op gaan letten dat ik zèlf níet het gedrag van die dames vertoonde . En ik dus níet iedere àndere vrouw , mooi of niet , valselijk be- of vèr- oordeelde. Ik moest mezelf daar in het begin regelmatig in corrigeren , moet ik eerlijk bekennen , maar het werd uiteindelijk één van mijn stèrkste principes . Ik sla er nu zelfs wel es een beetje in door , zo werd mij laatst verteld , want ik vind nú gewoon íedereen leuk , lief en aardig …tòt het tegendeel bewezen wordt ☺️ . Natuurlijk maak ik nog genoeg àndere fouten , die ik , uit gemakzucht , op mijn overgevoeligheid zou kunnen gooien , maar dat is geen excuus . Ik vul nog te vaak dingen ìn , die helemaal níet gezegd en ook niet bedóeld worden , over die slechte néiging van mij vertelde ik al eerder . En bovendíen moet ik àltijd reagéren … als kind al , en nu nog steeds , heb ik àltijd een weerwoord …🙄 . Laatst stelde een , mij zeer dierbaar , vriendje nog voor dat ik er òòk es voor kon kiezen om iets te negéren …maar toen hij het zei moest hij er zelf al om lachen , want hij kent mijn zwakheden . Kortom , er is nog genóeg te schaven aan mijn eigen karakter !

Kìnderen kwetsen elkaar vaak onbewust , uit onwetendheid . Púbers doen vaak lelijk omdat ze alleen aan zichzelf denken , of niet happy zijn en zich afreageren . Maar zouden volwàssenen niet op den duur zich een béétje bewust moeten zijn van hóe ze doen , en waaróm ze zo doen ? Af en toe kom ik het , in kleine dingetjes , nog tegen , dat venijn … Bijvoorbeeld wanneer een zogenaamde vriendin , ongevraagd , een foto post waarop ze er zèlf prachtig uitziet , terwijl ik er juist vréselijk op sta …. Dat is gewoon een beetje vals 😂 . Sowieso is dat hele online ‘ bodyshaming ‘ iets vréselijks , vind ik . Vorig jaar was er een grote reünie van mijn middelbare school , en ook dáár merkte ik tòch nog eventjes weer hóe puberaal en vals volwassen vrouwen kunnen doen , en het was zó absurd en onverwacht , dat ik erom moest lachen 😆 .

De conclusie van dit hele verhaal is dus , dat ik , persoonlijk , inderdáád líever met mannen omga . Ik heb maar een páár líeve vrouwen om me heen , die ik vriendinnen noem , omdat ze áárdig , oprecht , en te vertrouwen zijn . Ik kan mezelf zijn bij hen , en ik hoef me niet béter of ànders voor te doen , en ik hoop dat zij dat ook zo voelen . Er is gelukkig géén venijn , en dat voelt véilig ! 🙏🏽😘

4 gedachten over “Vrouwelijk Venijn…

 1. Nou Marieke…. mannen onder elkaar zijn ook geen lieverdjes hoor! Ik weet nog goed dat ik vroeger op de middelbare technische school, met alléén maar mannen/jongens om me heen, ik me niet zo gelukkig voelde. Veel rivaliteit onderling en macho-gedrag, soms pesterijen. De een nog erger dan de ander.
  Als man voel ik me persoonlijk in gezelschap van vrouwen -nog steeds- veel meer op mijn gemak dan onder mannen. Andere mannen vinden mij misschien daarom een ‘watje’, maar daar zit ik niet mee.
  Het zit misschien wel in de natuur van de mensen, zowel bij vrouwen als bij mannen onder elkaar, een stuk jaloezie of geldingsdrang…?

  Geliked door 1 persoon

  1. Bedankt voor je reactie Peter, ik vermoed dat , zeker bij pubers , machogedrag een reden is , helaas . Mijn man voelt zich ook prettiger bij vrouwen , zoals ik bij mannen . Misschien zijn we aardiger voor de andere sekse omdat we ons bij hen minder bedreigd voelen .. ofzo .. 😳😊

   Geliked door 1 persoon

   1. Dag Marieke,
    Met genoegen lees ik je blogs.
    Ook ik voel me gemakkelijker bij vrouwen dan bij mannen, maar niet met een hoop…..maximaal 2 want anders gedragen ze zich ook plots ‘ anders ‘. Gedaan met een diepgaand gesprek……Doe zo verder , ik heb ook tonnen verslonden van alles wat leesbaar is. Jou schrijfsels….ik lees ze graag.
    Groetjes
    Walter

    Like

 2. Wat lief dat je even reageert Walter , dankjewel . Jijzelf bent een voorbeeld voor mij , zoveel tegenslag en toch altijd nog grapjes maken en begaan zijn met anderen , ik bewonder je! Sterkte en liefs van mij🙏🏽😘

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s