Relatietestje ?

Vaak wordt gezegd dat het hebben van een goede relatie hard werken is . Er zijn blijkbaar allerlei ‘ triggers’ , die de liefde ernstig kunnen ondermijnen , en die je dus zoveel mogelijk moet vermijden …Zo schijnt samen op vakantie gaan , samen verbouwen of klussen , de kerst vieren met de schoonfamilie en in het bijzònder de kerstboom opzetten erg ‘ gevaarlijk ‘ te zijn… Zelfs het in elkaar zetten van een Ikea-kast staat op de lijst . Je zou dus kunnen zeggen dat het pas ècht moeilijk wordt om de vrede te bewaren , wanneer je sámen bent of samen iets doet …, wat een beetje vreemd klinkt , want dat is toch juist wat een relatie ìs ….samenzijn …😳 …

Als ik dit alles toepas op de relatie tussen Bert en mij komen we er redelijk goed af , gelukkig . We zijn beide niet hele erge globetrotters , ìk al helemáál niet , dus verre lange reizen maken we niet . Bovendien gaan vaak onze kinderen , en inmiddels ook onze hond , mee , als we weggaan , en dat geeft natuurlijk meer afleiding dan dat we met ons tweetjes zouden gaan . Verder ben ik stápel op alles wat maar kerst-gerelateerd is , en hoewel Bert daar níet zo van is , laat hij mij rustig geworden wanneer ik in september al kerstliedjes begin te galmen en over het kerstdiner mijmer… Ook klussen doen we al járen samen , gedeeltelijk noodgedwongen , want we hebben altijd oude huizen gehad , waar veel aan moest gebeuren , en het is gewoon te duur om als te láten doen .

De enige èchte trigger in onze relatie , de afgelopen jaren , was het invullen van de belastingaangifte .. een terugkerend festijn wat ieder jaar uitmondde in een drama … Feit is , dat wanneer je méér tijd met elkaar doorbrengt , en dan ook nog in stressvolle situaties , of in een vreemde omgeving , je elkaars wáre aard toont en zíet , en niet weg kan lopen voor elkaars eigenaardigheden of minder leuke eigenschappen … en van beide heb ik er nog al wat ! Zo hield ik mijn salon-administratie altijd bij in schoenendozen , wat de zéér geordende Bert een dóórn in het oog was ….waar ik vervolgens weer zijn afkeuring voelde en doodzenuwachtig en nòg chaotischer van werd , wanneer het moment van aangifte dichterbij kwam… En terwijl Bert al zùchtend en mopperend toekeek hoe ik , omringd door honderden losse bonnetjes en facturen , probeerde òrde te scheppen in wànorde , barstte de bom , en was , in mijn beleving , een scheiding nabij … 😳 Gelukkig ben ik twee jaar geleden gestopt met mijn salon en zal mijn aangifte in ieder geval níet een reden zijn om uit elkaar te gaan ! 😀💪🏼

Ik besef dat het , teruglezend , líjkt alsof Bert en ik een bijna perfecte relatie hebben 😜 , maar dat is natuurlijk niet waar . Wat wèl waar is , is dat Bert’s lange werkdagen ervoor zorgen dat wij niet héél veel tijd samen doorbrengen , en dus ook niet veel gelegenheid of reden hebben elkaar in de haren te vliegen . Bovendien wordt Bert best blij van hard werken , en vind ik het niet altijd erg om ‘ alleen ‘ te zijn . Dus zijn we twee redelijk tevreden mensen … En op de spaarzame momenten dat we wèl samen zijn hebben we het goed … meestal.. 😉

Deze zomer hebben we onze relatie getest , onbewust hoor , door onze twee weken vakantie , zonder kinderen en mèt Puck , al klùssend door te brengen . We hadden een schilder gevraagd , maar die had het te druk , en ik wilde sowieso graag het verfwerk buitenom zèlf doen ….omdat ik vind dat we zo goed samen kunnen klussen … De benedenverdieping had ik al grotendeels afgelakt , zònder afplakken 😎 , en nu werd het tijd om het moeilijkste deel te gaan doen . Ik overtuigde Bert dat we die enòrme klus konden klaren , en zoals altijd zette hij onmiddellijk zijn schouders eronder , en vaart erachter … 💪🏼

We sloegen een flinke voorraad verf en andere benodigdheden in , dus voor een godsvermogen , en maakten een planning . Ook huurden we , voor het eerst in ons leven , een steiger … en dàt ‘ monster ‘ werd de àngel in ons verhaal… Zoals veel mensen van onze leeftijd , zijn ook wíj , in ons hoofd , nog dèrtig …en vergeten we liever dat ons lichaam zèker twintig jaar ouder is…en dus huurden we die steiger vòl enthousiasme , om alle kozijnen van de bóvenverdieping van ons huis te kunnen schilderen .. Er werd heel vlot en vriendelijk een enorm pakket op onze oprit gelegd , waar we al handenwrijvend omheen liepen , we konden niet wàchten om aan de slag te gaan ! We begonnen dapper met het verslepen van alle losse onderdelen , naar de plek achter het huis , waar we wilden beginnen … Het duurde echter niet héél lang voordat we doorhadden dat een steiger van één laag niet zo moeilijk in elkaar te zetten is , maar dat bij het bouwen van een volgende laag de steigerplanken toch wel èrg zwaar zijn . En toen ik even later één van die planken op mijn eigen hoofd liet vallen hebben we , zéér tegen Bèrt’s principes in , een lieve jònge buurman om hulp gevraagd .

Enfin , alles stond , en we begonnen gelijk , want we wilden in die twee weken alle vier kanten van het huis doen , dat móest ons lukken ! Het bleef alsmaar mooi weer dus we kenden geen rust . We bouwden de steiger op tot drie verdiepingen en dan nog moesten we op een ladder om bij de àllerhoogste raampjes te kunnen …Helaas bleek Bert , door zijn ongeluk met de kéukentrap , twee jaar geleden , toch ietwat getraumatiseerd , en hij had tijdens die weken méér dan één nachtmerrie , over hoe hij méters naar beneden viel , waardoor hij al bibberend en zwetend die ladder opging , terwijl ik hem bij de enkels vasthield .. We hebben ècht doodenge momenten gehad , en veel bijna-ongelukken , en dat vooràl maakte het een héle zware klus . En zonder de hulp van de buurmannen , bij het herhaaldelijk afbreken en opbouwen van de steiger , was er sowiesó helemaal niets van terechtgekomen ..

Normaalgesproken zijn Bert en ik in onze vakanties samen , juist erg verliefderig en vrijerig , maar nu was daar geen sprake van . We werkten verbeten door , bóven ons kunnen eigenlijk , en ‘s avonds waren we zó kapot dat we hooguit een mager kusje wisselden voordat we comatisch op de bank of in bed rolden .

Dus ònze ‘ relatietest ‘ doorstonden we in zekere zin goed , we hebben als een team samengewerkt , wat pure noodzaak was , omdat er anders ongelukken waren gebeurd , en we hebben geen enkele keer ruzie gemaakt , want daar waren we gewoonweg te moe voor … Maar dat het nou een superleuke vakantie sámen was .. nee …niet echt 😂 … Ik geloof dat we één keer tussendoor een ijsje hebben gehaald , en méér dan eens een vette hap , al was dat laatste vooral omdat we geen puf hadden om boodschappen te doen en te koken .

Uitzicht vanaf de steiger 😃

Uiteindelijk is het ons gelukt om bijna dríe van de víer kanten van het huis netjes in de verf te zetten , en daar zijn we blij mee , want het is prachtig geworden . En hoewel we tíjdens de klus méérdere malen hebben geroepen nóóit weer een steiger te zullen huren , omdat we er ècht te óúd en te krakkemikkig voor zijn , en het tè gevaarlijk is , denk ik dat we volgend jaar , tijdens onze zomervakantie , gewoon weer verdergaan waar we gebleven waren … op grote hoogte .. al trillend en zwetend … het noodlot tartend .. en onze relatie tèstend ..😆. Misschien , als alles es méézit , blijven er dan nog een paar daagjes over om lekker nìks te doen .. want daar ben ik goed in 😇..en hou ik zo van …. maar Bert niet ! 🙈🤣