Maria’s Kerst…

Begin dit jaar begon ik met mijn blog als Maria , de naam die mijn oma vaak voor mij gebruikte .. De naam heb ik dus niet gekozen omdat het een heilige naam is .. want dat zou in véle opzichten òngepast zijn .. Ik heb onder die naam inmiddels al heel wat blogjes gedeeld , en er zaten er wel een paar tussen die nou niet bepaald een ‘ heilig ‘ beeld van mij schetsten . 😂 Wat trouwens ook geenszins mijn bedoeling was hoor !

Zelf heb ik altijd de naam Maria geassocieerd met ‘ Moeder van ..’ maar het schijnt dat de naam wel zèstig betekenissen heeft , dus ieder kan er iets van maken , en dat doe ìk dus ook maar ..

Ìk ben gewoon maar een huis-tuin-en keuken versie van Maria , en schrijf af en toe een bescheiden stukje over mijn niet al te interessante leven , waaruit hopelijk dúídelijk naar voren komt dat niets menselijks mij vreemd is .. want dat vind ik belangrijk . Het leven is heus niet altijd leuk . Tijd dus voor een blogje over de Kerst …

Want inmiddels is het de dag voor Kerst , en buiten is het donker en klètsnat , maar vanavond zullen vele Maria’s verschijnen in kerststallen en het prachtige Ave Maria zal in de kerken klinken , samen met het mooiste lied ooit , ‘ Stille Nacht’ …

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de laatste jaren gemengde gevoelens heb bij het vieren van het Kerstfeest… Vroeger verheugde ik me als een kind op het hele feest , nu heb ik momenten dat ik er soms helemaal geen zin in heb …. Het lijkt wel íeder jaar éérder , en gróótser gevierd te moeten worden … en ik kan me heel goed voorstellen dat er mensen zijn die er als een berg tegenop zien … Want al die feestverlichting, jingle bells , en verdere opgeklopte vrolijkheid , zijn bijna niet te verdragen , denk ik , wanneer je je alleen voelt of verdriet hebt … Toevallig las ik vandaag ergens dat bijna 45% van de mensen het kerstdiner ziet als een verplichting , en 25% zelfs liever dóór zou werken ! Dat geeft toch wel te denken..😳…

Zeker vijfentwintig jaar lang hebben we het grote kerstdiner met de familie , bij òns in huis gevierd . Wéken van te voren was ik er al mee bezig , en ondanks dat iedereen een gerecht meenam , had ik er toch altijd véél werk van . Het huis moest schoon zijn èn versierd , de gerechten moesten ànders zijn dan het jaar ervoor , en bovenàl moest alles héél bijzònder zijn … Niet dat íemand dat van mij vroeg of verwachtte , nee , ik vond zèlf dat dat moest … Kortom , iets wat leuk en gezellig heette te zijn , werd voor , en door mij , vooral een hoop gedoe en stress .. Na het diner , wat trouwens àltijd een succes en reuzegezellig was , hoor , was ik volledig uitgeteld , en mijn man en kinderen mij helemaal zat 😂 , want die moesten het natuurlijk ontgelden , met al dat gestress van mij ..

Toen mijn broer en schoonzus vorig jaar het kerstdiner op zich namen en wij allemaal bij hèn aan konden schuiven was ik dan ook erg blij .. Wat een luxe om , met een tas met spullen , dat nog wel , uit een schoon huis te vertrekken , en een paar uur later terug te keren in een nog stééds opgeruimd en schoon huis ! 😀

Dìt jaar doen we het zelfs nòg gemakkelijker … want voor het éérst in mijn leven gaan we met de familie uit eten op Eerste Kerstdag ! En daar hèb ik toch zin in ! 😊🥳 Hoewel er dus híermee wéér een traditie overboord gaat , besef ik ineens … 😳

Ik stel mij voor dat ik van te voren úren in bad ga liggen weken , mèt een goed boek , en de kerstpuzzel van Dr. Denker , en me daarna heerlijk insmeer met een welriekende olie , mijn mooiste jurk aandoe , en nog iets van mijn krullenbol probeer te maken ..om me dáárna héérlijk te laten verwennen door de jongens uit de buurt ! 😉

En zó hoop ik een kerstdiner te beleven zoals het bedoeld is … gewoon een fijn samenzijn met de mensen die je liefhebt , onder het genot van lekker eten en goede wijn . Natuurlijk zullen we júíst op die avond onze Mam erg missen , en veel aan haar denken , want zo gaat dat op die ‘ speciale ‘ dagen , maar toch hoop ik dat we allemaal genieten . Want het blijft toch een vóórrecht dat we een familie hebben waar we dit mee willen en kùnnen doen …

Tweede Kerstdag halen we Bert’s moeder op voor een kleine brunch , bij ons thuis , samen met de kinderen , want dat wilde ze graag , en daarna kruipen we met Puck op de bank , in pyjama , onder een dekentje , en doen we hélemaal níets meer .. misschien hooguit een dutje , stiekem ..😆

Ik wens jullie allemaal een zàlige Kerst , zònder stress , en mèt véél warmte en liefde … 🙏🏽

En voor wie er tegenop ziet , om wat voor reden dan ook , hoop ik dat de dagen snèl voorbij zijn ! 😘

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s