Maria’s jaar uit …

Oudejaarsdag , 2019 ..

Al de hele dag bekroop mij het gevoel dat ik een soort beschouwing/ nieuwjaarsboodschap zou behoren te schrijven …. Een piepkleine, amateuristische versie ervan , welteverstaan.

Een blogje vol met Wijsheden , die ik het afgelopen jaar heb opgedaan , als tegenhanger van alle Onwijsheden die ik tot nu toe hier gedeeld heb … Tja …dat zou dus moeten betekenen dat ik èrgens íets geleerd moet hebben , dat ik wijzer geworden ben … En daarom wordt dit ècht een héél kort blogje 🤣

Als ik terugkijk , dan was dit jaar vooràl het jaar waarin we verwerkten , en leerden leven , met de dingen die in het jaar ervóór waren gebeurd .. Bert’s valpartij , met langdurige , vervelende gevolgen , en natúúrlijk Mama’s overlijden , en het daarbij horende gróte gemis en verdriet . Ogenschijnlijk was het een jaar zònder hele grote of erge gebeurtenissen , gelukkig . Maar als ik terugkijk , ‘ terugvóel ‘ , denk ik dat het een jaar van vooràl acceptatie geweest is . We moesten accepteren dat Bert zeer waarschijnlijk altijd pijn zal houden , en beperkingen , aan zijn pols en schouder , en dat onze Mam ècht , en voor àltijd , weg is .. Dat laatste , hele erge , heeft mij het afgelopen jaar een paar keer een flinke dip bezorgd , want accepteren dat je je moeder nooit meer zult zien , blijft best zwaar .

Verder was het een jaar waarin we ons steeds meer ‘ nestelden ‘ in ons huisje , in ons nieuwe dorp . Het voelde al goed , en nu voelt het gewoon nòg beter …

Ik noem enkel de gróte lijnen , want de details wéét ik simpelweg niet meer .. Dat is iets wat ik zelf trouwens wel vrij zorgwekkend vind .. dat ik zó’n slecht geheugen heb ..😳 Ik weet zó weinig nog , van vroeger , en zelfs van het afgelopen jaar , níet normaal … Gelukkig weet ik nog wel dat we gingen skiën in Oostenrijk , en wandelen op de Veluwe , met ons gezin , en dat we vakantie vierden in Denemarken, met de hele familie .

Het is logisch , lijkt me , dat ik nog het meest weet van de afgelopen weken , waarin we voor het eerst Sinterklaas níet vierden , en , óók voor het eerst , uit eten gingen op Eerste Kerstdag … Helemaal niet spectaculair , maar , zoals ik al eerder schreef , gewoon ànders .

In deze láátste gekke week , waarbij ik cònstant in de war was met de dagen , heb ik meerdere keren zitten peinzen òf ik überhaupt wel íets van het afgelopen jaar geleerd heb … enige Wijsheid heb opgedaan …en tot gìsteren was ik overtuigd van níet … Helaas leerde het lòt mij echter , op deze àllerlaatste dag van dit jaar , nog even een klein , náár lesje .. Het was niet iets waar ik om gevraagd had , of op gerekend had , en ik zat er zéker niet op te wachten , maar het léérde me in ieder geval , en heláás , dat je iemand nóóit helemaal leert kennen , ook al denk je van wel . Ik hoor wel eens zeggen dat je niet teveel moet verwachten van de mensen om je heen , want dan word je uiteindelijk teleurgesteld… Ik vond dat altijd een nogal negatieve kijk op de mensheid , maar vandaag kwam ik er achter dat er wel enige waarheid in schuilt .. Mijn verwachting was duidelijk te hoog gespannen, van die éne persoon , en dat was dom van mij . Er is geen oorzaak , geen schuldige , want ieder is zoals hij is , ook ik , met mijn , duidelijk misplaatste , verwachtingen … maar zéér deed het wel . Dus misschien was dit toch nog even een leermomentje , op de valreep . Ik neem me daarom voor , om in het níeuwe jaar , minder naïef , en íets pìttiger , en minder kwetsbaar, te zijn …of zoiets … En terwijl ik het opschrijf , dat vóórnemen van me , vind ik het al drie keer nìks , want het past totáál niet bij me . Dus dat vóornemen zal wel , zoals de meeste , mislukken ..😉

Ondertussen is het oudejaarsavond . Het knalt al de hele dag flink , veel meer dan vorig jaar , en daardoor heb ik de halve dag met Puck op schoot gezeten , want die is pánisch gewoon ! Nu hebben we haar maar vroegtijdig in de bench gedaan , dat voelt voor haar het veiligst . Bert en ik brengen deze laatste avond van het jaar met ons tweetjes door , gewoon met lezen , schrijven en muziek op tv . Hij met een biertje en ik met een limoncello , en de laatste zelfgebakken oliebollen met rum . Níets zo goed als drank , om voor éven althans , de dingen te vergeten die je wìlt vergeten . We hebben het fijn zo , lekker warm en rustig . Vorige week hebben we een hele avond gedanst , en dat voelen we nu nog 😂, en bovendien heeft Bert het zó druk gehad de laatste dagen , dat hij om kwart over twaalf al wel naar bed wil , denk ik !☺️

Straks zullen we proosten op het nieuwe jaar , mijn lief en ik , en wéér niets gewonnen hebben met onze twee Staatsloten 😃, maar voor nú wens ik júllie alvast níets dan Goeds voor 2020 ! 🙏🏽😘

2 gedachten over “Maria’s jaar uit …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s