Maria’s Muzikale Mijmeringen …

Op Facebook werd ik een tijdje terug gevraagd afbeeldingen van lp’s te plaatsen van de muziek die mij in mijn jeugd gevormd hebben . Natuurlijk deed ik mee , alleen even anders dan eigenlijk de bedoeling was . Ik deelde de vijf lp’s in één keer , en nomineerde maar twee mensen , want niet iedereen heeft daar zin in .

Gisteren werd ik voor de tweede keer uitgedaagd , door oud-klasgenoot Jan , en ook deze keer kan ik geen nee zeggen , want er is zóveel mooie muziek gemaakt , en dat deel ik graag .

Maar ook deze keer doe ik het anders, want het is de bedoeling dat je er verder niets bij vertelt , terwijl ik dat juist zo leuk vind .

Muziek heeft mijns inziens zóveel met gevoel , en associatie te maken , zowel het maken ervan als het luisteren ernaar , dat ik júíst graag van anderen wil weten waaròm ze dat ene liedje zo mooi vinden , en welk gevoel het hen geeft …

Dus bij deze tweede uitdaging zal ik vijf liedjes , geen lp’s , want het waren singles , delen , met de reden waarom …

Als kind was ik nieuwsgierig , altijd op zoek naar nieuwe dingen , dingen die niet mochten , en avontuur . Onze zolder boeide mij daarom ook zeer . Daar stond een rek met oude kleding van mijn moeder , met ‘ gekke ‘ jurken, leren laarzen en zelfs een echte bontjas !🙈 Ook vond ik er een koffertje vol met hele oude singeltjes , toen al , en dat is dus veertig jaar geleden ! Ik neem aan dat ze van mijn eigen ouders waren , maar dat weet ik niet eens zeker . Hoe dan ook , het was mijn éérste kennismaking met ‘ zwarte muziek ‘ , met Soul , en Blúes , en ik was direct en voorgóed verkòcht ! Deze muziek is doorspekt met emotie , en dat paste , en past nog steeds , helemaal bij mij …

Als eerste deel ik mijn grote heldin , Aretha Franklin ( 1942-2018 ) , wat mij betreft de beste zangeres ooit , en ook nog een verdienstelijke pianiste , zoals te horen is tijdens dit gekozen nummer . Helaas is ze vorig jaar overleden , maar vaak , als ik haar muziek hoor , haar enòrme stem , moet ik spontaan huilen … ook vannacht , toen ik het nummer uitkoos … Misschien een beetje raar , of overdreven , misschien mede door het tijdstip en mijn eigen gemoedsrust , maar dat is wat muziek soms kan doen met mij … Alle liedjes die ik hier met jullie zal delen , gaan over de liefde , en aangezien ik eigenlijk àltijd wel verliefd ben , als kind , als tiener , en nu nog steeds , raakt íeder nummer me tot in mijn nogal licht ontvlambare hart …

Op die zolder , verborgen tussen de dozen en rekken , ‘ ontmoette ‘ ik ook voor het eerst Mr. Ray Charles ( 1930-2004 )… nòg zo’n geweldenaar … en bovendien een héle mooie man . De teksten van zijn liedjes , altijd over de liefde en al het bijbehorende leed , schreef ik in mijn schriften en agenda’s , om nooit te vergeten ….

Toen ik mijn verhaal hier begon , over mijn eerste kennismaking met Soul , Gospel , en Rhythm & Blues , besefte ik niet eens hóe oud de meeste liedjes al zijn . De geluidskwaliteit is af en toe ronduit slecht , hopelijk zijn er online nog ergens betere versies van bewaard gebleven , ik heb ze helaas niet kunnen vinden . Terwijl ik aan het schrijven was , en aan het luisteren naar mijn muziek , zat Bert erbij te ‘ rillen ‘ , die heeft overduidelijk niets met al die ouderwetse , soms zelfs krakende , songs 😂 .

De derde grootheid die ik met jullie deel is Otis Redding ( 1941-1967 ) . Ik kom er nu pas achter dat deze muziekheld op héle jonge leeftijd verongelukt is … Ook Otis was een prachtige man om te zien , met een nòg mooiere stem , en het is triest te bedenken dat we zeer waarschijnlijk nog heel veel moois gemist hebben omdat hij zó jong gestorven is ..

Nummer vier van mijn lijstje is ongetwijfeld één van de grootste bluesgitaristen aller tijden , maar ook zijn manier van optreden , zijn humor , en zijn zang vind ik steengoed . Ik word blij van deze man . Hij noemde zijn gitaar Lucille , zijn grote liefde , en dat is te zien en te horen . Mr.BB King ( 1925-2015 ) …

En ‘ last but not least ‘ , deel ik mijn jongste deelnemer van mijn lijst , en hij is tevens de enige die nog in leven is , gelukkig , en dat is Stevie Wonder ( 1950- 🙏🏽) . Zijn grote voorbeeld was Ray Charles, die op zevenjarige leeftijd blind werd . Stevie Wonder werd bij zijn geboorte , door teveel toegediende zuurstof , blind . Het heeft hen er beide niet van weerhouden de àllermooiste muziek te maken …

Ik zou met alle gemak nòg véle andere grote namen kunnen noemen hier , zoals Etta James , Nina Simone en Marvin Gay , maar die eer laat ik aan anderen .

Het was echt heerlijk om te doen , die muzikale ‘ trip down memory lane ‘ , en het heeft eigenlijk meer met me gedaan dan ik had gedacht . Het is de kracht van muziek , het laat je dingen voelen … ook als je dat niet persé wilt …

Daarom sluit ik , stiekem , met nòg een héle mooie , af , want zij zingt de , voor mij , legendarische woorden : ‘ I’d rather live in his world , than live without him in mine … ‘ . Gladys Knight & the Pips !

🙏🏽😘

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s