Van een koud voorjaar en rustig vaarwater …

Een tijd lang heb ik niet kunnen , of willen schrijven . Daar was niet één hele ernstige reden voor , hoor , éérder méérdere kléinere redenen . Maar is het juist niet váák een optelsom ?

De laatste jaren hebben we weinig rust gekend in dit huis , en dat had grotendeels te maken met Bert’s werk , en met mijn overgevoeligheid , mbt zijn gemoedstoestand… En zo bleven we in een redelijk vervelend kringetje ronddraaien . Sinds Bert’s flinke burn-out, tien jaar geleden , ben ik nooit meer echt helemaal ontspannen geweest , denk ik . Ik hou hem met argusogen in de gaten , luister ‘s nachts naar zijn ademhaling om zeker te zijn dat hij goed slaapt , en let nauwlettend op zijn woorden en lichaamstaal . Dóódvermoeiend is het , voor mij , en soms hoogst irritant voor hem. 🙈😂

Door die vervelende argusogen van me had ik wel al jaren in de gaten dat Bert nog steeds niet goed in z’n vel zat , dat hij veranderd was , en geen plezier in zijn werk had . En vooral dat laatste vràt aan hem , want zijn werk is altijd zijn àlles geweest . En daardoor was de klap des te harder toen hij vorig jaar plotseling ontslag kreeg . Ik heb daar al eerder over geschreven , dus dat laat ik nu .

Bert heeft , na heel wat twijfels en gepieker , tijdens slapeloze nachten , een hele wijze les geleerd . Hij heeft éindelijk lòsgelaten wie hij wàs , en omàrmd wie hij nú ìs . Ik ben zó ontzèttend trots op hem 🥰 … Voor het àllereerst in zijn leven heeft hij een belangrijke beslissing genomen púúr op zijn gevoel … Hij is niet langer alleen maar de rationele , zakelijke , hardwerkende man . Hij is vooral een mènsenman gebleken , die een goede werksfeer verkiest boven een dik salaris , en hij werkt nu , voor het eerst in járen , met heel veel plezier , bij Heuver . Dat hele harde werken van hem , dat blíjft natuurlijk , want dat vindt hij stiekem gewoon fijn 😃 !

Het gekke is , dat nadat Bèrt zijn beslissing genomen had , opgelucht was , en eindelijk rust vond , ìk juist volledig in de stress vloog … 😳 Waar híj eindelijk dingen had lòsgelaten , hield ik angstvallig vàst … Na àl die jaren van onderliggende spanning , en sluimerende stress , was ik niet zomaar in staat me te ontspannen , en bleef ik op mijn hoede . Ik verkrampte volledig , en als gevolg daarvan sloeg mijn angststoornis in alle hevigheid toe . Een ritje naar de winkel was soms al een uitdaging . Ik was àl die jaren zó in opperste staat van paráátheid geweest , dat ik nu niet ineens kon geloven dat dat niet meer nodig was … Wat zit een mens , of althans dìt mens 😂 , toch raar in elkaar . En wat is het toch vreemd , dat je je staande houdt in moeilijke tijden , en juist ‘ instort ‘ wanneer die moeilijkheden opgelost lijken . 😳🥺

Het ging natuurlijk niet alléén om Bert ‘s welbevinden , dat ik de laatste maanden niet erg ontspannen of vrolijk was . Mijn eigen , al eerder genoemde , gedoe met het vermeende ‘ vriendje ‘ heeft me óók wel even uit balans gebracht . Gelukkig was het verdriet hem kwijt te zijn , veel minder groot , dan mijn boosheid en frustratie over hóe het geëindigd was . Bovendien bleek naderhand dat hij zich al die jaren anders , en béter , had voorgedaan dan hij eigenlijk was … Ik ben misschien ouderwets , maar ik vind dat een man een màn moet zijn , en moet stáán voor de dingen die hij doet en zegt . Ik vond het làf wat hij had gedaan , en ik hou niet van laffe mannen . Het was een nare ervaring , en ook ècht een grote teleurstelling , en ik heb me een tijdje een héle erge sùkkel gevoeld . Maar Bert zei ; “ Koester de leuke momenten , en vergeet de rest , want hij is je verdriet niet waard .” En dat waren wíjze woorden van mijn lief ! Ik ben vooral opgelucht dat dàt alles nu achter me ligt . ☺️

Wat ik trouwens , na onze donkere maanden , ontdekt heb , is dat Bert en ik altijd hele wijze raad voor elkaar hebben .. Ècht waar 😃 , we weten precíes hoe we elkaar weer uit de put kunnen praten . Beetje jammer is alleen dat we die wijze raad níet op onszelf toepassen 😂 . We vallen regelmatig in onze eigen valkuilen , en hebben dan de ander nodig om weer overeind te komen , en vooral om dingen weer in het juiste perspectief te zien . We zien , en zien héél goed , bij de ander , waar het misgaat , maar zien het bij onszèlf dus níet . 🤣 Misschien is dàt wat onze relatie goed en fijn maakt , voor nu , maar ik baal er soms van dat ik niet bij machte ben mezèlf op te peppen . Hopelijk kom ik ooit nog es zover . Ik besef nu wel dès te meer hoe fijn het is dat je iemand naast je hebt waarbij je jezelf kunt zijn , en die jou door en door kènt . Vooral nu, in deze rare Coronatijd , moet het soms best moeilijk zijn om alleen te leven , dat klankbord te moeten missen , en dat zeg ik niet zómaar, want ik zie het in mijn eigen omgeving .

Inmiddels zijn we dus even weer in rustiger vaarwater , gelukkig , en is de lente , haast ongemerkt , begonnen . Die lente is , tot nu toe , erg koud , maar als de zòn schijnt , kan die kou me niets schelen . Het sneeuwde met Pasen , en zelfs nu , begin mei , zie ik nog mensen met handschoenen en mutsen , want vanochtend hagelde het nog ! Ook de natuur is vèr achter , de hoge bomen zijn nog kaal , maar gelukkig is onze haag , sinds afgelopen week eindelijk groen .

Het klagen over het weer bewaar ik voor de hitte , die vast en zeker nog wel zal komen deze zomer , want dat vind ik ècht vreselijk . Maar voor nú , kan ik weer búiten klussen , en de tuin in 💪🏼 . Eigenlijk is er níets heerlijker dan graven , spitten en sjouwen , èn vies worden dus 😃 , want dat maakt lichamelijk móe , en dan máál ik minder , en slaap ik beter ! Bert wordt nogal es verrast ( en dan zeg ik het aardig 😂 ) , door mijn talloze ideeën , maar achteraf is hij er meestal wel blij mee . Ook dàt is trouwens iets wat ik hem stééds weer vóór moet houden , omdat hij het zèlf niet ziet 😇 … en dat is dat ik eigenlijk àltijd gelíjk heb ! 😜

De eindconclusie van dit alles is , denk ik , dat Bert en ik béide , met elkáárs hulp , iets negatiefs in ons leven , hebben kunnen lòslaten … en dàt zie ik als iets heel pósitiefs ! We kómen er wel , samen … maar niet zonder héél veel struikelen, hard vallen en móeizaam weer opstaan … 😂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s