Iets moois …

We zitten , gelukkig , aan het begin van het einde van een hele vreemd jaar . Een jaar wat ik graag wil afsluiten nu . Ik zal dit stukje probéren te schrijven , volledig vanuit mijn eigen beleving . Op geen enkele manier wil ik daarbij blìnd zijn voor de ervaringen van anderen . Ik weet dat veel mensen het een vreselijke tijd vonden , en dat wàs het ook , in vele opzichten , maar toch gaf het me , of ons , soms iets moois …

Natuurlijk was het schrikken , toen het vorig jaar , in maart , allemaal begon . Een onbekend virus , wat leidde tot een wereldwijde pandemie , dat ìs me nogal wat ! Ik kan me nòg herinneren , toen de aankondiging van de éérste lockdown kwam , dat ik als een dòlle naar de Bruna rende , om postzegels te halen .. Jóóst mag weten waaròm , want ze liggen nu nòg op de kast … 😂😂

Ik heb trouwens nooit getwijfeld aan de oprechte bedoelingen , en de aanpak , van onze regering , virologen en ziekenhuizen . Voor íedereen was het een moeilijke en unieke situatie , en aangezien we allemaal mensen zijn , werden er ook ‘ fouten ‘ gemaakt . Ik heb geen behoefte gevoeld om als een wijsneus ( die ik eigenlijk wèl ben..) , cynicus of complotdenker te oordelen over de gekozen aanpak van mensen die sówieso méér wijsheid in pacht hebben dan ik . Voor mij heeft àlle kritiek , paranoia , en complotdenken helemaal níets pósitiefs toegevoegd aan het hele gebeuren . Integendeel zelfs .

Het liet me zien , wéderom , dat social media een vréselijk podium kan zijn voor mensen die hun gal willen spuien en eindeloos willen klagen , en alleen maar om gehoord en gezien te worden . Lekker makkelijk is dat ook , wanneer je zelf geen ènkele belangrijke beslissing hoeft te nemen . Dus als iemand mij zou vragen wat mij het méést heeft gestoord , en wat ik het èrgste vond , van het afgelopen jaar , dan zou ik díe negativiteit en dat geroeptoeter , als antwoord geven .

Ook nu , nu iedereen tegen het virus gevaccineerd mag worden , is dáár weer veel weerstand tegen . Waren we eerst struisvogels omdat we gelóófden in de ernst van het virus , zijn we nú weer makke schapen omdat we de vaccinatie nemen … volgens ‘ de tegenstanders ‘ dan , hè … Heel bewust gebruik ik het woord ‘ wappies ‘ hier niet , want ik vind ‘ name-calling ‘ totaal onnodig . Leven en láten leven is het motto , en de één neemt voor dat léven een prikkie , en de ander juist níet .

Misschien is het voor ons als gezin ‘ màkkelijker ‘ geweest om ons neer te leggen bij de getroffen maatregelen omdat we twee huisartsen in onze familie hebben , en onze dochter afgelopen jaar haar co-schappen liep in het ziekenhuis , o.a op de IC . Dan krijg je de èchte verhalen wel te horen , en láát je het wel om te oordelen over dingen waar je helemaal geen klàp verstand van hebt .

Maar goed , we ervaren inmiddels allemaal wel es dat het leven er niet altijd béter op geworden is , sinds we ons met ons allen op social media begeven . Ik hoor steeds vaker mensen zeggen dat ze er spuugzat van zijn , en , héél enkel , zie ik dat ze ook inderdaad ‘ verdwijnen ‘ . Je telefoon gewoon het raam uitgooien werkt niet echt 😂 , maar de néíging begrijp ik wèl !

Oké…. Terug naar afgelopen jaar . Túúrlijk waren de dagelijkse berichten , over besmettingen en overledenen , vréselijk , nèt als àlle gevolgen voor de economie. Maar als ik púúr naar mezelf kijk , heb ik de lòckdown eigenlijk , heel onverwacht , als veelal fíjn ervaren .. En nu ik dit gezegd heb , voel ik me tòch schuldig , dus zal ik het gauw ff uitleggen . 😳

Ik ben een óvergevoelig mensenkind , en begrijp de wereld om me heen vaker níet dan wèl . Mijn hoofd is óvervol met talloze gedachten , die meestal nutteloos zijn . Hoe méér prìkkels ik krijg , door gebeurtenissen , geluiden , en mènsen , om me heen , hoe drukker het in mijn hoofd wordt . Daarom hou ik zo van duidelijkheid en éérlijkheid , denk ik , zodat er géén , of in ieder geval mìnder , vragen overblijven . Maar dat is eigenlijk weer een ànder onderwerp 🤭.

Toen de lockdown kwam , werd de wereld om ons heen een stukje stiller , en kléíner . En als ik eerlijk ben , is dàt hoe ik mijn wereld het liefste heb .

Doordat mensen veelal thuis gingen werken , was er aanzienlijk minder autoverkeer , en dat maakte een groot verschil voor waar wij wonen . Ik kwam veel nieuwe gezichten tegen op mijn wandelingen met Puck . Sowieso werd er véél meer gewandeld natuurlijk , toen verenigingen en sportscholen moesten sluiten . En dùs was er ineens ruimte voor nieuwe ontmoetingen en mooie gesprekken . Ik vond de mensen ontspannener en vriendelijker , nu ze ‘ zómaar ‘ tijd hadden voor een wandelingetje overdag . Bovendien zaten we toch allemaal in hetzelfde schuitje , van die wereldwijde, ènge pandemie , en dat verbìndt …

Er waren minder ‘ verplichtingen ‘ , zoals verjaardagen of vergaderingen . In plaats daarvan gingen we met z’n allen , leek het wel , klussen in huis en tuin . Wat dan weer als leuke bijkomstigheid had dat je es wat vaker met je buurman praatte , op veilige afstand , over de heg .😃

Ondanks dat ik wel een mènsenmens ben , en erg hou van zinvolle gesprekken , heb ik àbsoluut óók een àsociaal kantje … Ik ben niet van de onverwachte bezoekjes , verjaardagen kunnen me meestal gestolen worden , en ik hou niet erg van logeren bij anderen . Dat ligt zeer zeker níet aan alle lieve vrienden en familie die we hebben , maar púúr aan mezelf . Ik gedij gewoon het beste in mijn eigen omgeving , en daar is iedereen welkom . Door de lockdown was er echter geen ènkele vorm van bezoek mogelijk , behalve binnen ons eigen gezin . De wereld werd dus píepklein , en daardoor zó rustig …. héérlijk vond ik dat .

Toen werd op 23 januari ook nog de avondklok ingevoerd … en ik durf het bijna niet te zeggen , maar doe het lekker toch 😂…ik heb er van genóten ! Vanaf 21.00 moest iedereen in Nederland , die niets op straat te zoeken had , binnenblijven . Ik maak altijd een beetje vreemde associaties , ook nu , want het voelde alsof ‘ papa Rutte ‘ ons allemaal tegelijk op bed stuurde 🤣. Wat er alleen nog miste , vond ik , was een ouderwetse nàchtwacht , of een ‘ klepperman ‘… Hóe gezellig zou het zijn geweest als er tijdens die avondklok , in ieder dorp , een vriendelijke meneer , in lollig kostuum , rondgewandeld had door de straten , om over ons welzijn te waken ..😃 .

Wij hoorden bij de gelukkigen , de hondenbezitters , die na negenen nog wèl naar buiten mochten , en dus heb ik úren door lege , stille straten gelopen , samen met Puck . Het had iets héél veiligs , en zeker ook iets mysterieus , om bij nacht en ontij vrijwel alléén buiten te zijn . Bovendien waren de eerste vier maanden van het jaar erg kil en koud . Ik heb me tijdens mijn tochten vaak als in boek van Canon Doyle gevoeld , onderweg met Sherlock , op zoek naar ‘ The hound of the Baskervilles ‘ , vooral als het mistig was , en dóódstil .. Maar ik ben dan ook een beetje onwijs ☺️😂 ..

Inmiddels is de avondklok allang afgeschaft , en das ook weer fijn , nu de avonden zo lang zijn . Ons hele gezin heeft inmiddels sowieso een eerste vaccinatie gehad , zonder bijwerkingen , en vanaf komend weekend hoeven we zelfs geen mondkapjes meer te dragen , hieperdepiep ! Want die mondkapjes zijn een ware horror , voor een vrouw in de overgang , met hete buien en hyperventilatie!

De horeca is weer open , en bijna heel Europa is vrij om op vakantie te gaan . Natuurlijk begrijp ik wel dat de meeste mensen hier heel blij van worden … terug naar het normale leven . Maar wij zijn misschien wel een beetje àbnormaal … Bert en ik hebben nog géén terrasje gepakt , we hebben géén plannen voor een vakantie in het buitenland , en verlangen stiekem béide wel es terug naar dat abnormale , maar heerlijk stille , rustige wereldje , tijdens dat héle rare jaar wat nu , bíjna , achter ons ligt .

Het zal ook wel aan onze leeftijd liggen , denk ik , dat we weinig zin meer hebben in drukte om ons heen , of misschien zijn we door de lockdown gewoon nòg truttiger geworden dan we al waren ..😂 . Bert zei gisteren nog dat hij er alleen nog maar naar verlangt om èrgens aan het water te zitten , met een boek en een biertje , en Puck en mij … meer níet . Ik begrijp hem , en zo gaan we het ook dóen komende zomer , want ik vind dat hij dat gewoon verdiend heeft . Mij lijkt het eveneens fijn , hoor , die rùst .. Maar ik ken mezelf inmiddels een héél klein beetje … Ik wéét dus dat bìnnen ìn me tòch nog àltijd die ònrust blijft , die me zo af en toe in de ‘ problemen ‘ brengt .. Maar dat hoort nu eenmaal bij mij , en een wijze , lieve vriend heeft me geleerd dat ik dat moet proberen te omarmen , en dat probeer ik ! 😃🙈

Voor nú wens ik iedereen een mooie , véilige zomer ! 🙏🏽🥳🍷😘

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s