Hypochonder.

Bewustwording is een mooi woord .. En meestal levert het ook iets goeds op . Als je je bewust bent van slechte gewoontes , en daar dan mee aan de slag gaat , bijvoorbeeld . Je bewust worden , of zijn , noemen we vaak de eerste stap , en die stap heb ik al genomen . Ik ben me bewust van mijn minder goede eigenschappen , en ook van mijn ronduit slechte gewoontes . De tweede stap , er iets aan dóen , vind ik veel moeilijker . Maar ik denk dat dat voor iedereen geldt . Die gewoontes heb je ook niet voor niets natuurlijk.. Je hebt ze aangenomen , of aangeleerd , omdat je je er beter bij voelt of het lekker vindt , en daarom moeilijk los kunt laten . En die slechte eigenschappen.. tja … die heb je natuurlijk van je vader en moeder geërfd , dus dat is niet jouw schuld 😂 .

Ik zal hier geen opsomming maken van al mijn mankementen , want dat is een lijst zonder einde , vrees ik . Laat ik me beperken tot ééntje . Ik blijk een hypochonder te zijn .

Sinds een tijdje ben ik me namelijk , op een vervelende manier , bewust van mijn lichaam , en in het bijzonder , van mijn hart . En dat ik me daar zo bewust van ben komt voort uit angst . Daar hoef ik niet omheen te draaien , want dat is een terugkerend fenomeen in mijn leven . Ik ben een angsthaas , met dus een hazenhart .. Ik ben er niet trots op , maar het is gewoon zo .

Als je ouder wordt is het logisch dat je meer dingen om je heen ziet gebeuren , of meemaakt . Je ziet mensen van jóuw leeftijd bijvoorbeeld kanker krijgen , en daar soms aan overlijden . Je leeft mee , en tóónt dat ook , maar er is ook gelíjk de bewustwording dat het je zèlf dus ook kan overkomen …. Als je jong bent denk je dat je een héél lang leven voor je hebt , maar als je ouder wordt voelt dat toch wat minder vanzelfsprekend….

En dan is daar nog de kwestie van èrfelijkheid … Mijn ouders hebben beide kanker gehad , en mijn moeder is daar uiteindelijk aan overleden .. Bovendien had mijn moeder jarenlang last van boezemfibrillatie en heeft mijn vader , een , godzijdank , fìtte tachtiger , een nieuwe hartklep nodig . Voor een bang wezen als ik dus genóeg ‘ materiaal ‘ om mee aan de slag te kunnen , tussen mijn oren ..😏

Leuke bijkomstigheid, maar niet heus , is het feit dat mijn overgangsklachten uitstékend aansluiten op mijn hersenspinsels . Want bij de overgang kùnnen klachten als oververmoeidheid , hoofdpijn en hartkloppingen horen . En die dingen buig ik , zonder énige moeite , in een ógenblik om in een enge onderliggende ziekte , een hersentumor of een hartkwaal … In mijn hoofd , waar toch mijn verstand schijnt te zitten , viert onredelijkheid en Onwijsheid soms hóógtij .. En já , daar ben ik me van bewùst ! 😂

Maar goed … al die bewustwording liep een beetje de spuigaten uit en ik merkte dat ik er helemaal onrustig van werd . Bert en dochter Pien hadden al wel tien x gezegd dat ik naar de huisarts moest gaan . Wat ik niet wilde … want stel je voor dat die beste man iets engs zou constateren 😳 … Sowieso valt het me op dat wij elkáár altijd direct naar de huisarts willen sturen , maar als het onszelf betreft stellen we het alsmaar uit 😉… Uiteindelijk ging ik natuurlijk toch , en de lieve man hoorde mijn lange lijst van vríj vage klachten geduldig aan . Ik denk dat hij al heel snel doorhad dat ik vooral op zoek was naar geruststelling , en dus stelde hij als eerste een algeheel bloedonderzoek voor , en voor mijn gekke rikketik een holteronderzoek .

Na een week wist ik dat mijn cholesterol veel te hoog was . Het grappige was dat ik dáár dus nooit aan gedacht had . Ik heb me flink ingelezen en ben er onmiddellijk mee aan de slag gegaan , want daar kun je zelf veel aan doen . Ik heb mijn ‘Franse kaas-fetisj’ als eerste moeten opgegeven , helaas , want ik vermoed dat dàt één van de grootste boosdoeners is geweest . Ook slik ik nu dagelijks een pilletje , omdat de huisarts toch enige erfelijkheid vermoed . Binnen twee weken was mijn cholesterol bijna terug naar normaal , en als leuke bijkomstigheid verloor ik , aan mijn kleding te voelen , een paar overtollige kilo’s . Altijd leuk , èn noodzakelijk, in mijn geval 😂.

Het holterkastje vond ik een klein beetje spannend , omdat ik het ding associeerde met mijn moeders hartkwaal , en daar was ik bang voor . Het onderzoek zelf stelt niets voor trouwens , je hebt er geen enkele hinder van . Ik vond het alleen maar vervelend dat ik een dag niet mocht douchen . En natúúrlijk was ik me die 24 uur overdréven bewust van mijn hartslag … dus ik rekende bij voorbaat al op een verontrustte reactie van de cardioloog 🙈 . Niets van dat alles … De huisarts belde binnen een week om te vertellen dat ik geen noemenswaardige ritmestoornis had , en jeetje , wat was ik daar blij mee ! Het is , denk ik , zeer veelzeggend dat mijn hart een stuk rustiger klopt sindsdien . En het is zeer zeker een bevestiging van iets wat ik natuurlijk allang weet , maar toch èlke x weer laat gebeuren , en dat is dat mijn overactieve geest mij parten speelt … hypochonder dus 😂🙈 .

Het is inmiddels de week voor Sinterklaas . Een heerlijke week waarin ik me normaalgesproken vol zou proppen met alle smaken pepernoten , maar nu braaf een zak worteltjes wegkauw … Ik ben best een klein beetje trots op mezelf , ook al is er nog genoeg aan mijn gewoontes te verbeteren . Deze eerste stap is misschien een babystapje , maar het is in íeder geval een begìn . Bovendien heeft dit hele gebeuren mij even , misschien heel egoïstisch, afgeleid van alle andere misère in de wereld om me heen , maar daarover later meer .

De cadeautjes stromen nu dagelijks binnen , dus tijd om ze in te pakken , en gedichten te schrijven . We vieren het klein , en ouderwets , gewoon met ons viertjes , en ik verheug me erop als een kind !

En het fijnste is .. mijn hart klopt , voor dat heerlijke avondje , vol verwachting , èn regelmatig! ☺️🙏🏽😘

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s