Geloof , Onwijsheden of tekens van Gene Zijde..? deel 1

Terwijl ik probeer een begin te maken met mijn verhaal is het Journaal erop , en ik hoor , heel toevallig en toepasselijk , een meneer vertellen over het bijgeloof van profvoetballers…:”Ze grijpen alles aan wat hen maar houvast kan bieden..”..

Is dat niet óók een prachtige definitie van het woord ‘ geloven’ ?

Geloven is iets áánnemen wat níet bewezen is , en eigenlijk geldt dat , in mijn ogen , ook voor bíjgeloof . Ieder mens zoekt toch èrgens houvast , zeker in moeilijke tijden .. en of dat nou aan zichzelf , familie , religie of bijgeloof is , ik begrijp het allemaal ..

Als kind was ik altijd bezig de voegen tussen de stoeptegels te vermijden , moest ik de bal zóveel keer stuiten voordat ik gooide , de achterdeur halen in niet meer dan zóveel stappen .., en elke avond voor het slapengaan ieder dingetje op mijn vensterbank aanraken…Deed ik dat allemaal níet dan zou er iets ergs met mijn ouders gebeuren…Dáár gelóófde ik , als overgevoelig kind , heilig in.. Het was gelukkig een fase die ook weer over ging , en een absoluut dwangmatig staaltje bíjgeloof ..

Toen Bert en ik kinderen kregen , en moesten kiezen naar welke school ze zouden gaan , kozen we voor een klèine katholieke school , want we vonden het beide mooi dat ze íets over het geloof meekregen , op kinderlijke wijze , en zonder dwang . De bijbel bevat naast gruwelijke, ook pràchtige verhalen , met een mooie liefdevolle boodschap , die wij zelf ook meegekregen hadden in onze eigen jeugd , ook al was dat in mijn geval alleen op de Zondagsschool van de Doopsgezinde kerk , en tijdens de saaie godsdienstlessen van Juffrouw Smit , wiens paars geverfde haar mij meer intrigeerde dan de dingen die ze vertelde…

Tijdens de lagereschooltijd van onze kinderen heb ik nog even het idee gehad om katholiek te worden , ik was in die tijd onzeker en dus zoekende , en het gevoel ergens bij te horen trok mij toen erg aan . Bovendien vind ik de sfeer in een eeuwenoude kerk fijn . Maar de katholieke gemeenschap die bij die mooie kerk hoorde vertoonde weinig saamhorigheid , en er was bìnnen de kerk evenveel onvrede als er buiten . Bovendien heb ik zóveel vraagtekens bij het geloof , en haar geboden , en vèrboden , dat ik niet volgzaam genoeg ben voor zoiets . Geloof moet je niet analyseren , maar áánnemen , om er je rust in te vinden , en daar ben ik dus niet zo goed in.

Ik heb sowieso nooit begrepen waarom er zóveel gedoe om het Geloof is , en er , tot op de dag van vandaag , zelfs complete oorlogen worden gevoerd , alles ‘in naam van..’. Waarom geloven in iets wat haat en verderf zaait , wat mensen veroordeelt , en buitensluit , omdat ze ‘anders’ zijn .. ?

Als Gelóven een persoonlijke kéuze is , en ik denk dat het dat zou móeten zijn , waarom dan niet kiezen om te geloven in iets móóis , iets liefdevols ?

Je raadt het al , ik geloof in Líefde …Ik ben me er van bewust dat dat nogal zwéverig klinkt , of op z’n minst een beetje ‘hippie-achtig’ , maar wat is daar mis mee ? Wanneer íeder mens op deze aardkloot in Líefde samenleeft met de belangrijkste mensen in zijn leven , die het dìchtst bij hem staan , dan kan er toch niets mìs gaan , zou je zeggen …Dan wordt er nergens iemand buitengesloten of veroordeeld of vermoord..

Was het allemaal maar zó simpel …Met mijn eigen persoonlijke zienswijze in dit alles zal ik niet kunnen voorkomen dat mensen elkaar naar het leven blijven staan , omdat ze een ander geloof aanhangen . Ik kan het hóóguit voor mezelf en mijn allerliefsten wat fijner maken , als ik probeer níet te oordelen of te vèroordelen , en ‘ gewoon ‘ onvoorwaardelijk van hèn en van mezelf zal houden…en ook dàt lijkt zóveel simpeler dan het is , natuurlijk..

En nu klinkt dit tòch allemaal weer veel zóeter en zwéveriger dan ik had gewild …maar ik zal het niet veranderen , want het is gewoon zoals ìk het voel .

In dit eerste deel over Geloven heb ik het bewust alleen over religie en bijgeloof gehad , in het volgende deel zal ik schrijven over hele àndere dingen ‘ tussen hemel en aarde ‘ . 😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s