Een beetje anders , maar wèl lekker …

Het houdt maar niet op , met de veranderingen.. En dat voor iemand die juist niet zo houdt van ànders .. , en liever alles oud en vertrouwd heeft ..😂

Dat ik na bijna vijftig jaar zèlf aangaf te willen verhuizen , was voor velen ongelooflijk.. En dat ik , door de verhuizing , óók zou stoppen met mijn salon , na bijna dertig jaar , was best even verrassend .. Ik had zelf ook niet gedacht dat ik het in me had , hoor , om zulke gróótse stappen te nemen 🤣😇 , maar èrgens vond ik de moed , en was ik eraan toe blijkbaar . Bert is me nog iedere dag dankbaar voor mijn heldhaftigheid 😜.

Helaas heb je àlle veranderingen in je leven niet altijd zelf in de hand , en zijn ze niet persé positief . Dat Bert van een trap zou kletteren , en onze Mam ziek werd en overleed , heeft ons leven óók erg veranderd en niet bepaald op een leuke manier . Maar dat zijn allemaal dingen die nu eenmaal kunnen gebeuren , en bij het leven horen , bij íeders leven ..

De beste veranderingen zijn natuurlijk díe waar je zèlf voor kiest , hoe groot of klein ze ook zijn . Zoals ik al zei ben ik niet erg goed in veranderen , want iets lòslaten doe ik niet graag . Ik hou ervan te weten wat er kòmt , en te weten van het hoé en waarom van alles … Tradities zijn daarom echt aan mij besteed.. , ze zijn gezellig en veilig en goed te plannen , míjn ding dus 😉 . Maar het gèkke is , dat wanneer mijn gevoel me zegt dat ik iets níet meer kan of wil , en ik púúr op dat gevoel afga , ik geen ènkele moeite heb iets te veranderen of los te laten . Zolang ik mijn verstànd er maar buiten hou … Ik moet niet gaan dubben en wikken en wegen , want dan komt de twijfel , en daarmee soms de angst voor het onbekende .

Bij het verhuizen en het stoppen met mijn werk ging de knop inééns òm , púúr op mijn gevoel , en van beide beslissingen heb ik geen momènt spijt gehad , ook al hebben we 25 jaar met plezier in ons oude huis gewoond , en heb ik bijna dertig jaar fijn gewerkt met veelal lieve mensen , in mijn salon . Ik heb géén heimwee gehad naar het huis waar Bert en ik veel lief en leed gedeeld hebben en onze kinderen zijn opgegroeid … En ik heb nóóít terugverlangd naar mijn vertrouwde veilige werkplek .. Het was en vóelde allemaal wèl vréémd , maar ook vooral lèkker !

Eind vorige maand vertelde ik al van mijn donkere dip , kort en hevig was ie . Tijdens die moeilijke week piekerde ik vanzelf over àlles wat los en vast zat , over de meest onzìnnige dingen dus , waaronder de komende feestmaand … Ik dacht aan mijn eigen verwachtingen, maar vooral aan die van ànderen … Hoe kon ik het iedereen om me heen weer naar de zin maken … De één had te veel werk , dus geen tijd , een ander had juist géén werk , en dus geen gèld … en zo had ik nòg wel een rijtje beren op die donkere weg …

Toen ik het allemaal weer vrolijker en lichter inzag , besloot ik , dat we dit jaar géén traditionele Sinterklaasavond zouden vieren . Ik vond het heel eigenzinnig van mezelf en vreesde de reacties van de rest van het gezin , maar gelukkig vond iedereen het gelijk een goed idee .

Voor het eerst in mijn leven , dus na 51 jaar , zou ik géén cadeautjes krijgen of kopen , en géén gedichten hoeven te schrijven … Dat laatste zou ik nog het meest missen , want ik hou erg van dichten , hoe gèkker , hoe béter . Mijn dochter en ik zijn er goed in , en hebben vooral zèlf de grootste lol bij het schrijven , maar zoon en manlief vinden er geen klap aan , bakken weinig van het dichten , en van het vóórlezen al helemáál niet ! 😆 Het is ieder jaar een van mijn grootste ergernissen dat een , in mijn ogen , gewèldig grappig gedicht , vollédig om zeep wordt geholpen omdat de vóórlezer de klemtoon verkeerd legt en mijn dichterlijke vrijheid niet snapt . 😂 Verder weten Bert en ik zelf vaak niet wat we aan de Sint moeten vragen , want we hèbben immers alles , en moppert Bert altijd dat ik véél te veel voor de kinderen koop … wat wáár is , want dat vind ik leuk ..😊

Dus dit jaar deden we het anders , een traditie van ruim vijftig jaar werd overbóórd gegooid . Op vijf December zaten Bert en ik gewoon met ons tweetjes , nèt als vele andere avonden , en we hebben niets gemist . Onze Pap kwam nog een lekkere rollade brengen , óók een traditie trouwens , en verder had ik nog geen pépernoot in huis ! De volgende dag zijn we met de kinderen , en Puck , in de auto gestapt , voor een weekendje op de Veluwe . En ondanks het héle slechte weer met bijbehorende verkoudheid , en een , de éérste dag , zéér onrustige en vervelende hond , hebben we dankzij de pràchtige omgeving , het héle mooie huis , en vooràl gewoon het sámenzijn , een héérlijk weekend gehad … We hadden allerlei plannen , maar deden uiteindelijk níets bijzonders .. We hebben veel gepraat , gelachen , gewandeld , gegeten en geklaverjast … en ook nog een klèin beetje gezwommen en geshopt , en verder helemaal niets , en dat was eigenlijk juist bijzonder genóeg . Wanneer je kinderen uit huis zijn , je een léég nest hebt .., wat je beide vréselijk vindt , dan zijn de momenten dat je wèl bij elkaar bent , als gezin , het méést waardevol . Tenminste , zo ervaren wìj dat .

Het zou zómaar es kunnen , dat , ná het afschaffen van een oude traditie , een hele mooie níeuwe traditie ontstaan is .. Géén Sinterklaasavond meer , met te veel cadeaus , maar een Sinterklaasweekendje sàmen wèg . Dus óók weer een beetje ànders , maar óh zó lèkker …. ! 😊😘

Voor nú , althans …

Want hópelijk mogen wij in de toekomst nog eens een kleinkind verwelkomen , en dan gaat deze nieuwe traditie nèt zo makkelijk gelíjk weer over mijn linkerschouder , en gaan we weer óuderwets Sinterklaas vieren , met véél te veel , en onzinnige cadeautjes, en èllenlange gedichten .. ! 😊🙏🏽💪🏼

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s