Vrijheid , blijheid ?

Een week geleden was het 5 mei , Bevrijdingsdag . Natuurlijk was het anders dan andere jaren , omdat er door het corona-virus niet echt gefeest kon worden . En het was nog wel een jubileumjaar, 75 jaar geleden werden wij bevrijd . Dagen en weken hebben we talloze foto’s , films en documentaires kunnen zien over de tweede Wereldoorlog , en op de dag zelf werden er vele mooie gedichten en teksten op social media gedeeld . In onze eigen buurt werd er gevlagd , het Wilhelmus gezongen en geproost op de Vrijheid , en verder was het een vrije dag , en gewoon , ongewoon , stil …

Er zijn in de afgelopen maanden veel links gezocht , en gevonden , tussen leven in oorlogstijd , en leven in de intelligente lockdown van nu . Zelf vind ik dat nogal ver gaan .

Ja , we zijn een stukje vrijheid kwijt , en het virus kan dodelijk zijn , en ik leef mee met iedereen die er door getroffen wordt . Heel veel bewondering heb ik voor alle verzorgers , verplegers , en artsen . Ook economisch gezien wordt het zwaar , dat merk ik natuurlijk aan Bert , die er veel over piekert , en financieel zullen we moeten inleveren , dat is allemaal waar . Maar ik vind het tòch moeilijk om dat te vergelijken met een oorlogssituatie , waarin je je iedere dag zorgen maakt of er eten is , waarin gezinnen ontwricht worden , vaders naar het front gestuurd , en mensen om ras , afkomst , of geaardheid vermoord worden . Ik moet alsmaar denken aan die 104-jarige dame , die laatst op tv geïnterviewd werd , en die maar niet begreep dat de mensen er nu zó veel moeite mee hebben om gedurende twee maanden thuis te moeten zijn met hun eigen kinderen , terwijl ze nog gewoon naar buiten mogen , de winkels nog open zijn voor eten , er tv en computers zijn voor vermaak … , dan waren de oorlogsjaren die zij had meegemaakt toch wel even héle andere koek … Ze vond het vooral erg jammer dat er steeds meer geklaagd en gemopperd wordt , zéker nu het wat langer duurt dan we gehoopt hadden .. En gelijk heeft ze … .

Ik weet heus wel dat er veel mensen ècht in grote angst leven , omdat ze bang zijn zelf ziek te worden , of dat hun naasten besmet zullen raken . En tòch kan iedereen er zelf heel veel aan doen om dat níet te laten gebeuren , wat in oorlogstijd níet altijd mogelijk is …

Waar ik me persoonlijk aan erger zijn de wilde complottheorieën en ook dus het gemopper op onze overheid. Ik zou willen dat mensen es begrepen dat deze extreme situatie voor ons àllen nieuw is , en onze ministers het eigenlijk nooit goed hadden kunnen doen . Want als ze van meet af aan een soepel beleid hadden gevoerd , waren er nu veel meer slachtoffers geweest , en hadden de klagers onder ons dáár over gezeurd . Ik geef het je te doen om het al die miljoenen mensen naar de zin te maken …. 🙄

Toen wij op Bevrijdingsdag met onze buurtgenoten even ‘ bij elkaar ‘ waren , viel het me op dat er , dènk ik , maar één buurvrouw bij was die de oorlog nog bewust heeft meegemaakt , als kind . Mijn vader is van ‘41 en was dus ook nog klein , en herinnert zich niet héél veel . En de groep die de oorlog wèl bewust heeft meegemaakt wordt natuurlijk ieder jaar kleiner . Onze generatie , geboren in de zestiger jaren , heeft denk ik via opa’s en oma’s , en op school , nog veel meegekregen en geleerd over de oorlog . Zelf hebben wij , in ònze familie , als kleinkinderen , nog opnames van een interview met onze opa , over zijn tijd in het verzet , wat tegelijk mooi en aangrijpend is om naar te luisteren . De verhálen zullen blijven , maar bij overlevering , en dat is toch anders dan het zelf méémaken . En ieder jaar wordt er in verschillende toespraken rond vier en vijf mei gezegd dat we zulke erge dingen nóóít meer mogen laten gebeuren … terwijl ze , in sommige landen , nog íedere dag gebeuren … 😳

Dus , na al deze , vooral nachtelijke , overpeinzingen van me , vroeg ik me af , wàt nú eigenlijk nog ‘ Vrijheid ‘ betekent , in een land waar geen oorlog is , ook al voelen sommige mensen dat wel zo . Wat betekent vrijheid voor ons allen , nu we te maken hebben met tijdelijke beperkingen en veranderingen in ons dagelijks leven ? Ik heb er veel mensen naar gevraagd , en er met Bert over gepraat . In oorlogstijd is het heel duidelijk wat vrijheid betekent . Maar nu , in deze hele vreemde situatie , met een onzichtbaar virus , blijkt dat voor íedereen vrijheid iets anders betekent .

Ik schreef al eerder dat er voor mij weinig veranderd is , en ik besef goed dat ik daar dankbaar voor mag zijn . Mijn wereld is altijd redelijk klein , en nu nog wat kleiner . Bert is aan het werk gebleven , en vecht samen met zijn collega’s voor het bedrijf . Onze kinderen en mijn vader hebben we gelukkig af en toe kunnen zien , en als dat niet had gekund, dan hadden we meer gebeld of geskypet . Onze vakantie hebben we zelf geannuleerd , en daar hebben we geen enkele moeite mee gehad , we zien dat ook niet als een beperking van onze vrijheid . Bovendien hebben we nu onze eigen palmbomen in onze tuin , dus hebben we thuis óók een vakantiegevoel ! 😂🌴

Ik vroeg aan mensen , die ik ‘ ken ‘ , wàt voor hen ultíeme vrijheid betekent , en sommige antwoorden waren verrassend . Het is duidelijk dat in een land waar we al 75 jaar géén oorlog meer kennen , vrijheid iets heel anders betekent . Er was een vrouw die zei dat háár vrijheid ‘ zat ‘ in het hebben van een carrière , een eigen inkomen . Totale onafhankelijkheid van wie dan ook , gaf haar een heerlijk vrij gevoel . Haar man zag , heel prozaïsch , zíjn vrijheid in het lekker gaan vissen op zondagochtend , zonder gezeur van zijn gezin aan de kop ..😂 . Er was iemand die mij vertelde dat ze , juist in deze tijd van verplicht thuiswerken , was gaan beseffen dat ze het liefst alléén wilde leven , vríj wilde zijn , waar haar vriend trouwens nog niet van op de hoogte is …😳.. Het is niet zo gek dat veel van ons in deze maanden van gedwongen samenzijn , over hun relatie zijn gaan nadenken , met soms minder leuke gevolgen . Wanneer je gewend bent , door werk en sport enz. , elkaar hooguit een paar uurtjes per dag te zien , en dan ineens ‘ 24/7 ‘ op elkaars lip zit , met misschien ook nog een paar drukke kinderen ertussen , dan kàn alles toch minder fijn voelen . Ik weet van twee stellen , in mijn omgeving , die het virus qua gezondheid wèl , maar qua relatie niet zullen ‘ overleven ‘ … Blijkbaar kan een ‘ lockdown ‘ je nieuwe inzichten geven …

Dit zijn natuurlijk vrij uitzonderlijke voorbeelden. Want de meeste mensen die ik sprak gaven vooral aan dat ze de vrijheid missen om even spontaan uit eten te gaan of een film of terrasje te pikken , en van de gedachte aan een zomer in eigen achtertuin worden ze ook niet erg blij . Sowieso geeft de mogelijkheid om te reizen , waar dan ook naartoe , veel mensen een vrij gevoel . Dit alles doet me , meer dan ook , beseffen dat wij , met z’n allen , wel èrg bevoorrecht , om niet te zeggen verwènd , zijn … 😊🥳🙏🏽

Ook aan Bert vroeg ik wat vrijheid voor hem betekent . Nu ken ik hem al 35 jaar , dus ik weet wel een klèin beetje hoe hij is . Hij antwoordde , zoals ik verwachtte , dat voor hem vrijheid betekent dat hij genóeg financiële middelen heeft om zijn gezin een goed leven te kunnen geven . Verder voelt hij zich hélemaal vríj als hij op een berg in Oostenrijk staat, in de sneeuw , onder een strakblauwe hemel , of met Puck , in het gras , aan de waterkant ligt , en alleen de vogels hoort . Je ziet dat voor Bert vrijheid gelijk staat aan rust in zijn hoofd .

Ik heb mezelf natuurlijk óók de vraag gesteld , wat vrijheid voor mij is . Het antwoord is niet zo bijzonder , en ik heb het ook al es vaker benoemd in een ander verhaal van me . Vrijheid betekent voor mij eigenlijk maar één ding , en dat is mezelf zijn . Ik hoef geen carrière , geen dure spullen , geen vakanties , geen eigen auto , níets van dat alles , zolang ik maar vríj kan dènken en vóelen … Zowel in mijn relatie met Bert , maar óók in mijn omgang met anderen , hélemaal mezelf zijn , en dat ook kunnen en mogen úíten , is voor mij àbsolute vrijheid …. Ik ben héus niet altijd gelukkig , of zelfs maar tevree . Ik mopper , klaag , huil en pieker nèt zo goed als ieder ander , en ik verlang , en flirt , en geníet … En daar ben ik open over , en kan en màg ik ópen over zijn .. en dat vind ik púre vrijheid ! 😊🙏🏽😘

De komende tijd gaat ons leven beetje bij beetje terug naar ( het nieuwe ) normaal . Over een paar weken mogen we zelfs weer een terrasje pikken of uit eten gaan … dáár verheug ik me op , want ook ìk ben soms gewoon een verwend kind .. 🙇🏼‍♀️🍷🌴☺️

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s